zondag 5 december 2010

Anti-pakjesdag

Op verschillende foodblogs en foodtwitteraccounts werd de afgelopen weken opgeroepen om dit jaar met Sinterklaas een 'anti-pakjesdag' in te lassen: een dag waarin je de pakjes en zakjes laat staan en kookt zonder kant-en-klare of voorgemaakte ingredienten.

Ik ben zelf hier al een aantal maanden op aan het letten, meer zelf koken om zo toegevoegde E-stoffen te vermijden. (Ik heb behoorlijk wat gelezen over E-nummers, en ik ben met name geschrokken van de effecten van smaakversterkers. Dat ze je smaakpapillen op een bepaalde manier prikkelen, waardoor je signalen naar je hersenen blijft uitzenden om door te eten, terwijl je fysiek al vol zit. En dat dat de reden is dat je bijv een hele zak chips in een keer weg kan eten. Of het echt allemaal waar is weet ik niet, maar er is zowiezo niets mis met zelf koken, weten wat erin zit, en dus minder toegevoegde E-nummers en smaakversterkers.)

Ik kookte vroeger veel vanuit pakjes, ik kwam laat uit mijn werk en het het leek mij makkelijker en sneller. Maar ik ben erachter dat zelf koken, net zo makkelijk is, net zo snel, en vaak veel lekkerder omdat je meer kan experimenteren met de smaak en kruiden. Ik kom nog steeds laat thuis uit het werk, maar ik kook weer, juist dat voortdurende ruiken en proeven totdat het goed smaakt geeft enorm veel ontspanning en ontlading na het werken, veel meer dan een gerecht uit een doosje. En ik vind het eigenlijk niet eens zo'n probleem om hier om half 9, 9 uur pas aan te beginnen...

Laatst heb ik Griekse kofta gemaakt, je weet wel, die gehaktballetjes in tomatensaus. En echt waar, veel lekkerder, maar net zo makkelijk als een pakje! Het leukste vind ik met name de saus en de verschillende kruiden, prima om mee te experimenteren, iets meer, iets minder, en telkens eerst ruiken, dan proeven, even op je in laten werken en bedenken of je nog iets mist, een snufje hier, een snufje daar (koken is eigenlijk een groot experiment!).


(voor 4 personen)

Ingredienten voor de gehaktballetjes:
350 gram gehakt
snufje zout/peper
1 theelepel (riet)suiker
1 eetlepel komijnpoeder
1 eetlepel tijmblad, gedroogd
1 theelepel oregano, gedroogd
1 eetlepel kaneel

Bereiding gehaktballetjes:
Meng alles, goed doorkneden, en een nacht in de koelkast laten staan.
Verdeel het de volgende dag in ca. 20 balletjes/rolletjes (5 pp) en bak ze in wat olijfolie.

Ingredienten voor de saus:
1 blik gesneden tomatenblokjes
1 kartonnen pak tomatenpuree (500 gram)
- Ok, ik weet dat dit pakjes zijn, en dat was nou juist niet de bedoeling. Maar blik-tomaat en tomatenpuree zijn voor mij de enige uitzonderingen. Bij de meeste merken zitten er geen kunstmatige toevoegingen in, alleen tomaten, maar de tomaten zijn veel lekkerder en voller van smaak dan losse tomaten, omdat ze ergens in Italie in de zon gekweekt worden, ipv in een kas hier in Nederland. Mijn enige uitzondering dus! -
1 grote ui, fijngesneden
3 tenen knoflook, fijngesneden
1 courgette
2 laurierbaderen
1 eetlepel tijm, gedroogd
1 eetlepel komijn
1 theelepel oregano
1 eetlepel kaneel
1 eetlepel kerrie
zout/peper

Bereiding saus:
Fruit de ui en knoflook in wat olijfolie, voeg de courgette toe en bak even mee.
Voeg dan de tomaat (blik en pak) toe plus de kruiden, en laat dit zachtjes inkoken. Je kunt een beetje spelen met hoe dik je de saus wilt, als je 'm dikker wilt maak je een papje van 1 eetlepel maizena en wat koud water en voeg je dit al roerend toe.
Doe de gehakt erbij en laat het nog 10 minuten zachtjes koken.

Serveer met rijst.

Geen opmerkingen: