zondag 17 oktober 2010

Appelcrumble

Een van mijn beste vriendinnen is net zo gek op koken als ik. We hebben elkaar zo'n 7 jaar geleden voor het eerst ontmoet, onderweg naar het introductiekamp van de studie waar we aan zouden gaan beginnen. We kwamen naast elkaar te zitten in de bus, en kletsten elkaars oren van het hoofd in het korte busritje. Soms ontmoet je wel eens mensen waarvan je vanaf de eerste seconde weet dat het klikt. Dat was met haar ook zo. We bleven afspreken en zijn goeie vriendinnen geworden. En op de ene of andere manier zijn veel van onze afspraken gekoppeld aan eten. Ofwel ik kook, ofwel zij kookt. Maar eigenlijk koken we dan gewoon samen. De een snijdt, de ander roert, en allebei kletsen we nog steeds elkaars oren van het hoofd.

Als deze vriendin voor je kookt is er een ding wat ze altijd zal zeggen en dat is dat het alleen maar iets makkelijks is geworden, iets in elkaar geflanst van de dingen die 'toevallig' in haar koelkast lagen. Ik weet inmiddels wel beter ;-)

Laatst ging ik weer eens bij d'r eten. En van de dingen die toevallig in haar koelkast lagen flanste ze een volwaardige overheerlijke kaasfondue in elkaar. En dit toetje, wat gebaseerd is op een familierecept...


(voor 2 personen)

Ingredienten:
50 gr bloem
50 gr suiker
50 gr boter, in blokjes
amandelschaafsel
1 appel
rozijnen
vanillesuiker
kaneel
scheutje grand marnier (cognac of cointreau kan ook)

Bereiding:
Snij de appel in vieren en haal het klokhuis uit de parten. Je kunt de schil laten zitten.
Snij de parten in stukjes en verdeel over twee ovenvaste schaaltjes.
Strooi in beide schaaltjes wat rozijnen eroverheen.
Bestrooi beiden met wat vanillesuiker en flink wat kaneel.
Giet tenslotte er wat grand marnier overheen en laat lekker intrekken.

Ondertussen maak je de crumble die eroverheen gaat, door de bloem, suiker en boter met je handen tot een kruimelig deeg te kneden. Verdeel het deeg over de twee schaaltjes en bestrooi tenslotte met amandelschaafsel.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Als de oven warm is plaats je de schaaltjes erin en bak je ze gaar in ongeveer 30 minuten.

Lekker met slagroom of een bolletje ijs.

Geen opmerkingen: