zaterdag 28 mei 2011

Een koekje van eigen deeg... lactosevrij

Jambo vanuit Nairobi! Het is inmiddels al flink lang geleden dat ik over mijn kookavonturen geblogd heb. Maar dat betekent niet dat ik niet gekookt heb. In tegendeel. In Zambia stond ik praktisch elke dag te koken, of aan mijn huisgenoten uit te leggen hoe ze dingen kunnen maken, en ook met mijn nieuwe huisgenoten in Kenia ben ik regelmatig in de keuken te vinden.

Een van de uitdagingen van het leven met huisgenoten is dat je soms je recepten moet aanpassen. Hier in Nairobi is een van mijn huisgenoten vegetarisch, maar ook lactose intolerant. Dat vergt dus iets meer creativiteit.

We hadden al dagen zin in koekjes, maar simpelweg de boter door margarine vervangen was geen optie, omdat daar ook sporen van melk inzitten. Het was dus een behoorlijke gok, maar dit is het geworden:


Ingredienten:
3 cups bloem
1 1/2 theelepel bakpoeder
1 cup witte suiker
1/2 theelepel zout
1/2 cup plantaardige olie
1/4 cup water
2 eieren
1 theelepel vanille extract

Bereiding:
Meng alle droge ingredienten. Voeg de olie toe en meng goed. Voeg het water en de vanille toe en meng.
PROEF! Mijn olie had een beetje een bijsmaakje waardoor ik het koekjesdeeg nog niet helemaal fijn vond smaken. Ik heb dus extra suiker en vanille toegevoegd.
Voeg als laatste de eieren een voor een toe. Goed mengen. Als het deeg nu te plakkerig is (het moet geschikt zijn om uit te rollen) voeg je wat extra bloem toe. Kneed het met je handen nog even door.
Laat het een half uurtje rusten in de koelkast.

Uitrollen tot ca. 0,5 cm dik op een met bloem bestrooid werkblad. Koekjes uitsteken.
Evt bestrooien met kaneelsuiker.

In ca. 10 minuten bakken in een op 180 graden voorverwarmde oven (totdat ze een mooi kleurtje hebben).

2 opmerkingen:

Renee Wagemans zei

Pompoen, amandel, mandarijnkoekjes (15-20 stuks)
De koekjes zijn gluten-vrij, zuivel-vrij, suiker-vrij en ei-vrij

• 2 kopjes amandelen, geroosterd en afgekoeld
• ½ kop havervlokken
• 1 kopje kikkererwtenmeel (besan)
• 1 mespunt zout
• 1 theelepel baking soda (zuiveringszout)
• 1 theelepel gemalen kaneel
• ¼ theelepel gemberpoeder
• ¼ theelepel kruidnagelpoeder
• ¾ kopje geroosterde pompoenpuree
• 1 kopje ontpitte dadels
• zest van 3-4 mandarijnen
• ¾ kopje mandarijnsap (ongeveer 4 mandarijnen)
• een paar druppels amandelextract (optioneel)

1. Verhit de oven voor op 200◦ C. leg bakpapier op 2 bakplaten.

2. Doe de geroosterde amandelen en de havervlokken in de blender. Maal tot het de grootte heeft van broodkruimels. Voeg het kikkererwtenmeel, het zout, het zuiveringszout en de kruiden toe. Mixen tot het goed door elkaar zit. Doe het in een grote mixkom.

3. doe de dadels, de pompoenpuree, de mandarijnzest en het madarijnsap met het amandelextract in de blender en mix het tot het een zachte substantie is. Doe het bij de droge ingrediƫnten en mix het goed door elkaar.

4. vorm 15-20 koekjes en bak ze 20 minuten op 200 C

Kelly zei

Ziet er lekker uit!