donderdag 13 januari 2011

Gebakken lucht

Soms heb je dat wel eens, het is een regenachtige zondagmiddag. Goed boek, kopje thee, lekker op de bank. En toch mist er iets. Iets lekkers, iets zoets, iets met chocola.

Ik had dat afgelopen weekend. Na mijn kasten uitgeplozen te hebben kwam ik tot de conclusie dat ik niets kon vinden waar ik écht trek in had (als je je dan te buiten wilt gaan, dan moet het wel iets echt lekkers zijn toch?).

In mijn kasten kun je in principe altijd wel de basics vinden, bloem, suiker, cacao, en ik heb ook altijd wel melk en eieren in huis. Meer dan dat heb je eigenlijk niet nodig. Oh ja, goede pure of extra bittere chocola. Maar dat heeft bijna elke vrouw ook standaard wel in huis toch?


Chocolade soufflé
(voor 2 personen)

Ingrediënten:
30 gram pure of extra bittere chocola
60 ml melk
15 gram suiker
vanillesuiker
2 eieren
en verder wat boter, extra suiker en cacaopoeder, en naar smaak cointreau

Bereiding:
Vet 2 soufflé schaaltjes in met boter, en bestuif ze met een mengsel van 1-op-1 suiker en cacao (1 eetlepel van beiden is voldoende).
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Splits de eieren, hou het eiwit en de dooiers apart.
Verwarm de melk, haal het van het vuur af, en smelt de chocola erdoorheen.
Klop de eidooiers met de suiker, vanillesuiker en de bloem op. Voeg een beetje van de chocolademelk toe om het geheel glad en smeuïg te krijgen. Hier kun je een scheut cointreau aan toevoegen.
Roer het eidooiermengsel door de chocolademelk, en verwarm dit op een laag vuur totdat het ingedikt is. Niet laten koken, want dan kan de chocola aanbranden. Het resultaat: chocolade-banketbakkersroom.
Doe dit in een kom en dek het af tegen velvorming (doe het plastic niet strak over de kom, maar duw het een beetje op de pudding, anders werkt het trucje niet). Laat dit tot lauwwarm afkoelen.

Maak een schone kom (bij voorkeur niet van plastic, want die is altijd wat vetter) goed vetvrij met wat citroensap. Als er ook maar iets van vet bij de eiwitten komt (uit de dooier of van de eierschalen of omdat de kom nog een beetje vet is), dan werkt het stijfkloppen niet meer.
In deze kom klop je met een mixer de eiwitten op. Voeg vooraf een klein snufje zout toe. Hier proef je niets van, maar het zout stabiliseert het water dat in de eiwitten zit, waardoor het eiwitschuim mooier en steviger wordt.

Meng vervolgens het eiwitschuim door de chocolade-banketbakkersroom. Begin met een beetje, en spatel dit er voorzichtig doorheen. Niet roeren, want dan raak je de luchtigheid kwijt. Spatelen doe je door het als het ware telkens over elkaar heen te vouwen. Voeg beetje bij beetje de eiwit toe.

Schep dit in de soufflé schaaltjes. Ze mogen als je genoeg hebt tot de rand toe gevuld zijn. Veeg wel met een keukenpapiertje de randjes van de schaaltjes af, dan rijst het in de oven beter. 15-20 minuten in de oven, zorg dat de ventilator van de oven uitstaat, en open de deur van de oven NIET totdat het klaar is (anders zakken de soufflés in).

Direct uit de oven serveren, na een minuut of 5 zakken ze helaas automatisch weer in.

Lekker erbij (zeker als je de cointreau toevoegt) is een sinaasappelsausje wat je van tevoren kunt maken (100 ml sinaasappelsap en 30 gram suiker in een steelpannetje, laat de suiker oplossen, en kook het in tot een siroopachtige saus).

En om het helemaal af te maken is een bolletje sinaasappel-chili ijs erbij extra lekker. Dit moet je wel vooraf gemaakt hebben, zodat het goed bevroren is.
Neem hiervoor een bak van 1 liter vanilleijs. Meng dit met de mixer met 200 ml olijfolie en 200 ml slagroom, laat de olie en de room tijdens het mixen langzaam in het ijs lopen. Roer hier voorzichtig 4 (jaja echt 4, door het vriezen wordt de smaak minder sterk, je proeft er dus veel minder van) fijngesneden rode pepers, en de rasp van de schil van 3 sinaasappels door. Giet het mengsel terug in de ijsbak, en vries dit weer in.

Uiteraard ook prima geschikt als toetje.

1 opmerking:

Pauline zei

Oe Han, dat lijkt me echt goddelijk! Daar wordt de gemiddelde vrouw erg gelukkig van! :-)